FOR GASTRO & HOTEL
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Putovní pohár ze soutěže CZECH CARVING CUP míří do Polska!


Po čtyřech letech se vrátila na scénu podzimní soutěž pro zeleninové řezbáře. Pauza byla způsobená především covidovým obdobím. Organizátoři se vrátili k názvu CZECH CARVING CUP, jenž nahradil „Dýňový Šampionát“. Došlo rovněž na změnu místa. Nyní se soutěžilo v rámci veletrhu FOR GASTRO&HOTEL 2023 v Praze Letňanech.

 

Klání tradičně probíhalo ve čtyřech kategoriích. Dvě byly určeny zkušenějším řezbářům, dvě pro nováčky carvingu. Ti zkušenější národní soutěže využívají jako přípravu na mezinárodní klání. Za tři měsíce některé z nich čeká Světová kuchařská olympiáda v Německu.

 

V předem připravených kompozicích v kat. , kde zadáním byla „dýně“ , zvítězil polský řezbář Radoslaw Skowroński před členkou týmu Czech-Slovak Carving Teamu Dianou Peškeovou.  A takové nakonec bylo i absolutní pořadí v součtu kat. A a B. Třetí pozici u kompozic získala Denisa Štrychová z Prahy.

V live carvingu zvítězila trochu překvapivě Pavlína Svobodová z ISŠ Slavkov u Brna a zaskočila i zkušenější kolegy. Zároveň i druhé místo bylo trochu nečekané, když ho obsadila Iveta Kališová z SOŠ a SOU Polička. Iveta jako nováček zvítězila v kat. C a D a zkusila kat. B a na poslední chvíli zasedla do live v kat. A . Navíc  ve speciálním hodnocení samotných účastníků a doprovodu byl její výrobek oceněn nejvíce hlasy. Třetí příčku v live kat. A získala Diana Peškeová.

 

U začátečníků jasně vládla Iveta Kališová. Na druhém místě v živé řezbě kat. C skončila Hana Hošková z SOŠ a SOU Vlašim, bronz si vyřezala Anna Jehorová z SOŠ Fortika z Lomnice u Tišnova.

V květinových kompozicích v kat. D za Ivetou Kališovou skončily dvě zástupkyně SŠGS Nová Paka Kateřina Mušáková a Kateřina Slavíková.

Speciální cenu za jemnost si vyřezal za dvě dýně v thajském stylu Radoslaw Skowroński a pohár za originalitu Denisa Štrychová za dýňového ježka.

 

Potěšitelným faktem bylo to, že se opět objevilo několik motivů nejen v oblíbeném thajském stylu. To je atraktivní pro diváky a návštěvníky. Druhým plusem je nástup nových řezbářů, kteří v minulém školním roce absolvovali více kurzů a rozsah jejich práce může být větší.

 

V odborné komisi byli vítězové řady českých i mezinárodních soutěží –Eliška Hortová /Vostalová/, Zuzana Hamalová a Ladislav Pakosta.

Soutěž se konala v rámci veletrhu FOR GASTRO&HOTEL 2023, pořadatelem byla firma CZECH CARVING STUDIO ve spolupráci s Czech-Slovak Carving Teamem.

Hlavními partnery soutěže byla společnost ČEROZFRUCHT s.r.o. , ABF a.s. a  GastroJobs.cz.

 

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva FOR GASTRO&HOTEL 2023

Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje