Přestože obor pohostinství v posledních letech zažívá těžké časy, zájem odborné i široké veřejnosti o novinky a trendy tohoto odvětví je stále. Potvrdil to letošní veletrh FOR GASTRO & HOTEL. Seznámit se s produkty českých i zahraničních firem přišlo do Letňan více než 5 tisíc návštěvníků, v naprosté většině odborníků z oboru.
Přesně 5396 návštěvníků si nenechalo ujít aktuální trendy a novinky, které se představily na 12. ročníku veletrhu FOR GASTRO & HOTEL. Produkty pro odvětví hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie představilo na svých expozicích 129 vystavovatelů ze šesti zemí. Hrubá výstavní plocha dosáhla 8300 čtverečních metrů.
Veletrh v PVA EXPO PRAHA byl přehlídkou gastro technologií, vybavení pro hotely a restaurace, potravin a nápojů. Ochutnávat vybrané speciality, poctivou kuchyni i obdivovat moderní vybavení bylo možné na stáncích vystavovatelů A.T. FORNAX, INTERGAST, RETIGO, IMESO, I-GASTRO nebo UNOX. Představily se multifunkční spotřebiče i technologické novinky do kuchyní. Nechyběly ani zajímavosti jako hmyzí pochoutky, jogurtovače pro profesionály, superpotraviny či kvalitní obalové materiály s příměsí bambusového vlákna.
České produkty i exotika
Velký zájem návštěvníků z řad profesionálů i široké veřejnosti vzbudilo portfolio dvanácti firem nabízejících české potraviny na expozici Státního zemědělského intervenčního fondu. Nechyběly vybrané výrobky s označením KLASA, Regionální potravina a BIO. Asijské produktů reprezentovala expozice realizovaná velvyslanectvím Vietnamské socialistické republiky. Své pivní portfolio nabídly pivovar Ferdinand i Plzeňský Prazdroj prostřednictvím svého experimentálního pivovaru Proud.
Mimořádnou pozornost vzbudil také doprovodný program veletrhu. Pro profesionály určený KONGRES FOR GASTRO & HOTEL si v PVA EXPO PRAHA nenechalo ujít 393 účastníků, dalších téměř sedm set zájemců sledovalo program prostřednictvím live streamu. V panelové debatě o gastronomických trendech se představily slavné české food blogerky Ivana Jindřichová, Kateřina Krebsová, Markéta Pavleje nebo Kristína Nemčková. Svými přednáškami zaujali účastníky také ředitelka odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, Vladimír Sirotek z Dotykačky nebo Vladimír Buťa ze společnosti Mediatel.
V programu veletrhu FOR GASTRO & HOTEL vzbudilo velký zájem také školení Profesního Sdružení Sanitace nápojových cest nazvané Autorizace profesionálů PSSNC, které ve spolupráci s mistry výčepními mimo jiné poradilo s úsporami vody a energií. Akci si nenechalo ujít více než 500 profesionálů z oboru.
Jedním z klíčových témat letošního ročníku veletrhu byla také digitalizace oboru a její stále rychleji rostoucí význam pro úspěšné podnikání v gastronomii a hotelnictví. Návštěvníci z řad profesionálů využili možností poradit se na místě s odborníky napříč gastronomickými odvětvími a seznámit se s aktuálními trendy mezi produkty, technologiemi i službami výrobců a dodavatelů.