FOR GASTRO & HOTEL
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Fantastický výsledek českého carvingu na Světové kuchařské olympiádě IKA 2024!


Po čtyřech letech se naši řezbáři vydali obhajovat pozici nejúspěšnějšího státu v počtu zlatých medailí. Před čtyřmi léty si ze Stuttgartu odvezli kromě dalších medailí celkem tři zlaté kovy za své exponáty. Letos byla česká účast poloviční a očekávání menší. Nicméně konečný výsledek byl opravdu až nečekaný.

V kat. „LIVE“ carvingu se do finálového kola s druhým nejvyšším bodovým ziskem dostala Tereza Buchtová. Ve finálovém kole se pak potkali nejlepší řezbáři z Thajwanu, Mexika, Indie, Vietnamu, Japonska, Německa, Itálie a Čech. Tříhodinová bitva o nejcennější kov měla nakonec po součtu bodů nečekaný výsledek. Tereza Buchtová dohnala ztrátu na thajwanského řezbáře An Xuan Li a nakonec měli oba stejný počet bodů. Pro trofej si šli tedy společně a co se strhlo v hledišti při nástupu naší „malé“, ale uměním „velké“ řezbářky na podium, nelze popsat slovy. Tereza navíc v kat. kompozic klasické zeleniny a ovoce /K1/ přidala další zlaté ocenění (celkově 8. místo).

Dařilo se i dalším zástupcům české školy. V kat. kompozic si stříbrné medaile za exponát odvezli Diana Peškeová (celkově 11. místo) a Ondřej Janoušek (celkově 18. místo). Bronz přidala Pavlína Svobodová a Radek Vach. V LIVE carvingu přidali stříbrní medailisté Diana Peškeová a Ondřej Janoušek ještě dva bronzy.

Po 20 letech má znovu český carving na svém kontě prvenství. V roce 2004 se to ve společné kat. s dalšími kuchařskými uměleckými technikami podařilo v kat. D1. Další celkový triumf zaznamenal náš carving na Culinary World Cup v Lucembursku 2018 a o čtyři roky později z toho bylo druhé místo – obojí v kat. LIVE.  

Oceněním pro český carving byla nominace Luďka Procházky do komise. To ale nemělo žádný vliv na výsledek našich řezbářů, protože dle regulí WACS se body komisaře pro účastníka ze stejné země počítají z průměru dalších komisařů. Za diplomatický úspěch lze považovat nastartování diskuze na úrovni WACS o úpravě pravidel u carvingu na těchto TOP soutěžích. Právě česká iniciativa vše nastartovala. Kromě našeho zástupce v komisi je výrazně aktivní i Milan Sahánek, jenž byl druhým komisařem za ČR na IKA.

Poděkování patří nejen řezbářům, jejich rodinám a doprovodu za podporu, ale i partnerům týmu CZECH-SLOVAK CARVING TEAMU – společnosti ČEROZFRUCHT s.r.o. a portálu GastroJobs.cz.

CZECH-SLOVAK CARVING TEAM






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva FOR GASTRO&HOTEL 2023

Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje